Mindannyian tudjuk, hogy a fűszerektől remek íze lesz az ételnek, és hogy különböző kultúrák használják őket arra, hogy különlegessé és hitelesebbé tegyék konyhájukat. Gyakran gyorsan azonosíthatod egy étel eredetét a benne található fűszerek alapján; de tudtad, hogy a fűszereket a főzésen kívül másra is fel lehet használni?

A fűszerek a történelem folyamán értékes árucikkek voltak, és szerepet játszottak olyan nagy történelmi eseményekben, mint például új területek felfedezése, háborúk, birodalmak közötti szerződések, sőt pénznemként is használták őket. Életünk, ahogy ma ismerjük, nem lenne ugyanaz a fűszerek megléte nélkül. Használatuk megváltoztatta az emberi történelem menetét, nemcsak a főzés és étkezés módjának alakításával, hanem az életmód és a kereskedelem befolyásolásával is. Fedezzünk fel néhány ősi és jelenlegi módszert a fűszerek konyhán kívüli felhasználására, amelyekről lehet nem is tudtál.

 

A mumifikációval foglalkozó mesterek, az ókori egyiptomiak többek között fűszerek kombinációját használták az elhunytak testének megőrzésére. Miután kivonták az agyat az orron keresztül, és eltávolították a szerveket (vagy feloldották őket gyanta befecskendezésével a hasba), a testeket fűszerkeverékkel megtisztították. A mirha volt a legfontosabb elem; rovarriasztóként használták a testeken és a környező környezeten. A fahéjat olaj formájában használták gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságai miatt. A köményt, amely szintén antibakteriális, az ánizsolaj antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságai mellett alkalmazták a bomlás és a rothadás megelőzésére.

 

A szerecsendiót és a fahéjat mind nyugtató, mind alvást segítő tulajdonságaik miatt tanulmányozták. Míg a legtöbb természetes gyógymód hatékonyságát nehéz bizonyítani, a hagyományos orvoslás szerelmesei esküsznek a szerecsendió nyugtató tulajdonságaira és arra, hogy képesek ettől elaludni. Óvakodj azonban a túl sok szerecsendió fogyasztásától. Ismert, hogy a túlfogyasztás hallucinációkat okoz, más csúnya mellékhatások mellett. Van még egy „szerecsendió-pszichózis” nevű állapot is, amelyben az emberekről ismert, hogy izgatottságot, sőt a végzet érzetét tapasztalják! Ha álmatlanságban szenvedsz, de habozol kipróbálni a szerecsendiót, a fahéj a legbiztonságosabb fogadás.

 

A modern fürdő vagy zuhany feltalálása előtt az emberek nem tudták szappannal és vízzel megtisztítani a testüket, mint mi most, ezért a parfümöktől és a kölnitől függtek, hogy elfedjék a testszagukat. Képzeld el, milyen hatásosaknak kell lenniük a heti testszagnak és izzadásnak elfedésére! Néhány parfümöt abban az időben még „gyógyszernek” tekintettek, mivel a „rossz levegő” elleni küzdelemben használták őket, amelyről azt hitték, hogy betegségeket okoz és terjeszt. A modern higiéniai előírások előtt a rossz szagok egyet jelentettek az orron keresztül a testünkbe jutó betegségekkel, ezért a parfümöket használták felszámolásukra. A szerecsendiót, a borsot, a fahéjat, a szegfűszeget és a mirhát alkohollal öntötték be a parfümök és a kölni készítés ősi gyakorlatában. Erős illatuk, más gyógynövényekkel és virágokkal kombinálva, kulcsfontosságú volt a modern illatok kifejlesztésében.

 

Ha természetes módszert keresel, és elakarod kerülni a vegyszerek használatát a mosás során, próbálj fűszereket tartalmazó tasakokat használni. Ezek nem az öblítőszereket hivatottak pótolni, hanem egy kellemes illatot adnak a mosott ruháknak. A tiszta, földes illat megőrzése érdekében tárolhatod őket a fiókjaidban is a ruháid között, vagy a szekrényben található fogasokon. Nagyon egyszerű elkészíteni – egy szövetzacskóban adj hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy szerecsendiót (egészben, nem őrölve), keverd össze levendulával, rózsaszirommal vagy kedvenc szárított virágoddal, és dobd a tasakot a szárítóba és kész is. Ezek a tasakok a megválasztott fűszerek antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságaitól függően megakadályozhatják a baktériumok felhalmozódását a szekrényekben vagy a fiókokban.

 

A fűszerek továbbá jók otthoni készítésű festékek kikeverésére, bizonyos állatok távol tartására a kertünk megőrzése érdekében és a rovarok elkergetésére. Végül viszont azt is fontos megjegyezni, hogy összeségében segíthetnek az egészségünk megőrzésében. Noha nem helyettesítik a gyógyszert, a fűszerek javíthatják általános egészségi állapotukat, ha beépítjük őket az étrendbe. Számos tanulmány készült a különféle fűszerek egészségügyi előnyeiről. Például a fahéjról kimutatták, hogy segít csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben, és csökkenti a magas koleszterin- és trigliceridszintet. A kurkuma széles körben ismert a gyulladás elleni küzdelemben – a kurkumin, egyik kulcsfontosságú eleme, csökkentheti az agy gyulladását és tanulmányok kimutatták, hogy fogyasztása javítja az 50 év feletti felnőttek memóriáját. A kurkumin csökkentheti a fájdalmat és a duzzanatot az ízületi gyulladásban szenvedőknél is. Egy másik hihetetlen fűszer, amelyet hozzáadhatsz a napi rutinodhoz, a gyömbér. Nagyszerű az émelygés, a gyomorpanaszok megelőzésében, és mozgásbetegség és kemoterápia okozta hányinger megelőzésére is használták. Ha hajlamos vagy a hányingerre a különböző járatokon vagy a hajókázáson, ne felejts el csomagolni gyömbéres teát vagy üdítőt!