Bár ez részben csak vicc akar lenni, de a villanymotor tényleg előállítható otthoni körülmények között is, habár az tény, hogy ezekkel az otthon eszkábált kis gépekkel nem fogunk sokra menni, maximum egy kis égő gyújthatunk meg vele.

Ez mégis izgalmas és ha van affinitás az emberben a bütyköléshez elszórakoztathatja magát otthon a motorok szerelésével. Előállításuk roppant egyszerű, fizikaórán megtanulhattuk, hogy a házilag készült villanymotor tekercséhez egy lakkal szigetelt rézdrót a fő alapanyag, mellé kell még egy 1 mm átmérőjű, mágnescsappantyú (mágneszár) is, melyet bármely barkácsboltban beszerezhető.

Ezek mellé már tényleg csak hétköznapi dolgok kellenek: gémkapocs, elem, ragasztószalag. A villanymotor elkészítéséhez fel kell tekercselni a rézdrótot az elemen úgy, hogy aztán le lehessen húzni róla, ez a forgórész. A végeken 8-8 cm hosszúságban meg kell hagyni a drótot, az egyik oldalon le kell kapargatni róla a lakkot, hogy így létre tudjon jönni az elektromosság (a szigetelt és csupasz oldalak révén).

Tekercselés után a mágnescsappantyút kell ráerősíteni az elemre a ragasztószalaggal, úgy, hogy előtte kiszedtük belőle a mágnest. Ezután az elem pluszos oldalán lévő bütyökre rá kell akasztani a gémkapcsot, majd az egészet becsomagoljuk alufóliába. Utolsó simításként összeillesszük a szerkezetünket a tekerccsel és már kész is az 1,5 A áramot vezető tekercsünk, azaz a villanymotorunk.

Jó ezekkel kísérletezni, a témában jártasabb szülők például megmutathatják a gyermeküknek is, hogy hogyan készíthető motor házilag, hogy hogyan működnek a villanymotorok, ezáltal felkészíthetik őket a sulis évekre, sőt, az is kiderülhet, hogy ha tehetséges a gyermek a fizika terén, egy ilyen szimpla konyhai kísérlet is hozzásegítheti őt ahhoz, hogy elkezdjen érdeklődni a tárgy iránt.

Komolyabb munkafolyamatok automatizálásához viszont már nagyobb kapacitású és igazi, strapabíró anyagokból gyártott villanymotort vásárolunk. A villanymotor nem igazán szokott a hétköznapi ember bevásárlólistán szerepelni, ha viszont valaki gépiesítéssel és hasonló eszközök beszerelésével foglalkozik, akkor akár már webshopokból is beszerezheti a szükséges alkatrészeket, vagy akár a motort magát.

Ilyen mondjuk a DC motor weboldala is: kínálatukban egy-, illetve háromfázisú villanymotor is van. Ezek ipari gépek, vagy közlekedésben, teher emelésre használt gépek esetében használhatóak.