Ahhoz, hogy egy robot felmásszon a falra, rá kell reteszelnie és irányíthatóan tapadnia. Ez nem nehéz. Sok ragasztó képes egy tárgyat valamilyen felülethez tartani. Amire azonban ezek a ragasztók általában nem képesek, hogy azt később feloldják, és parancsra visszaragasszák. És tegyék meg újra és újra minden mászó lépésnél. Kínai kutatók most legyőzték ezt a problémát. A Pókemberhez hasonlóan szinte minden kicsi, gyalogló robot képes ellenállni a gravitációnak e ragasztó használatával.

A fantasztikus kémia és az időszakos elektromos rázkódás szabályozza a robot tapadását. A kutatók részleteket osztottak meg mindezek működéséről április 28-án a Science Robotics-ban.

Conghui Yuan és Lizong Dai polimer tudósok. A Xiamen Egyetemen fejlesztették ki új hegymászó robotjukat. Kína délkeleti partján találhatóak. A polimerek hosszú láncszerű molekulák, amelyek kisebb, ismétlődő láncszemekből állnak. Yuan és Dai párnázták robotjaik talpát egy vízálló hidrogéllel. Ez a polimer mászó szuperképességet adott robotjaiknak.

Ezt a hidrogélt kapaszkodó kagylók ihlették.

A ragasztó pH-értékének megváltoztatása be- és kikapcsolja a tapadást. És itt jön be az áram. Ha egy kis lökést adunk, a hidrogél vize hidrogénre és oxigénre bomlik. Ezt a folyamatot elektrolízisnek nevezik. A kutatók ezt akkumulátor segítségével kapcsolják be.

Az akkumulátor pozitív és negatív elektródáján különböző kémiai reakciók fordulnak elő. Itt fém csatlakozókról van szó, amelyek áramot szállítanak a hidrogélhez. A negatív elektródák reakciói hidroxidionokat (OH–) szabadítanak fel. Jelenlétük alapvetővé teszi a vizet. A pozitív elektródánál a hidroxid-ionok megszokják. Ez savasítja a vizet, növelve a hidrogél tapadását.

Bár a reverzibilis hidrogél igazi ragasztó, kevésbé ragadós, mint a celofánszalag. Jelenleg a vele lőtt robotok csak fémre vagy más, elektromosan vezető felületre mászhatnak (mert az ilyen felületeknek elektródaként kell működniük). De a robotok végső gyengesége az, hogy a lábának nagyon nedvesnek kell maradnia. Ez a nedvesség táplálja a hidrogél elektrokémiai reakcióit.

A mérnökök azonban leküzdhetik ezeket az akadályokat, állítják a kutatók. Yuan szerint a fémhuzalok hidrogélbe ágyazása helyettesítheti a vezető felületeket. Ez lehetővé tenné a robotok számára, hogy felmásszanak a nem vezető felületekre. A kiszáradás elkerülése érdekében csapata szén alapú oldószereket kever a hidrogél vizébe. Az ilyen szerves oldószerek lassítják a víz szárítási sebességét.