Diákéveim alatt Budán éltem, egy tipikus régi polgári lakásban. Nagy ablakok, régi csövek, karancs tűzhely, régi típusú cserépkályha, és léptekre recsegő faparketta.

Megvolt a maga szépsége és hangulata, de őszintén szólva, hosszútávon nem tudtam volna élvezni, ha ott kell maradnom. Kis időre ki lehet próbálni ezt a tipikus budai lakás hangulatot, utazni egy kicsit az időben, egy idős hölgytől bérelni ráadásul a lakást, aki nem teszi át a lábát a pesti oldalra, mert ugye az nem dívik neki. De számomra nem jelentett volna több éven át olyan komfortot, ami kiszolgálja a 21. századi életmódomat. Ami különösen zavaró volt számomra, az minden ódon hangulatú elem mellett a legódonabb: a recsegő parketta.

A szobatársam lépteit mindig hallottam, és ő is az enyémet, mintha jelenteni akart volna a padló folyamatosan minden léptünkről a másik szobában lakónak, hogy éppen felálltunk, sétálunk, vagy nyugalmi helyzetben vagyunk. Ott töltött éveim alatt eldöntöttem, hogy a következő otthonom, akár albérlet lesz, ideiglenes, vagy hosszútávú, biztosan laminált padlós lakás lesz. És ha egyszer a saját otthonom kialakítására kerül sor, ott is laminált padló lesz. Diákként bármikor meglátogattam olyan barátaimat, ismerőseimet, ahol laminált padló volt, már szinte irigykedve néztem, hogy bezzeg alatta nem jelent a padló, nem recseg. Mintha valami privilégium lett volna, hogy a padló csendben van, és még takarítani is könnyebb, és a felszíne is sima, letisztult. Aztán az egyetemi évek letelte utáni lakáskeresésben persze nem felejtettem el fontos szempontomat, a laminált padlót. És hát nem véletlen, hogy egy modern szempont vonzza magával a többit: minden területen modernebb lakásokat találtam, pusztán a laminált padló választása miatt.

Azt biztosan megtanultam, hogy akármennyire hangulatos lehet egy régi idill, abban a világban, ahol élünk, nem elég felülni egy hangulat hullámára csupán. Ha nem tud minket az igényeinknek megfelelően, önazonosan és harmonikusan kiszolgálni az otthon, ahol – akár csak ideiglenesen is – lakunk, hosszútávon nem lesz kifizetődő az idegeink számára, és így a környezetünk számára sem. Később, a saját otthonomat tervezve is hűséges maradtam ehhez az eltökéltségemhez, melyben segítségemre volt a lorincparkett.hu oldalán feltüntetett sok hasznos információ és kínálat a megfelelő padlóburkolat kiválasztásában.