Természetesen erre a legjobb és legközhelyesebb válasz az, hogy ízlések és pofonok. Hiszen, aki a függönybe szerelmes, azt nem lehet meggyőzni más árnyékolástechnikai megoldásról.

Aki viszont már unja a függönyt, az előszeretettel fog más megoldás után nyúlni, esetleg valami újat kipróbálni, mint amilyen a roló is. A függöny egy klasszikus és hagyományos megoldás az árnyékolásra, nem jelent ilyen értelemben újdonságot, változatosságot, vagy különösebben modern választ. És az tény, hogy a függönyt rendesen karban kell tartani, ha nem szeretnénk egy idő után koszos, porfogó árnyékolót fenntartani ablakprofilunk előtt.

Függöny esetében szükség van külön a fényáteresztő és a sötétítő funkciót ellátó típusokra is. A függönyt a teljes felületen húzogatni kell, szemben a roló egyetlen mozdulattal történő fel-és lehúzására. A roló kettő az egyben megoldásnak számít, mivel egy szerkezetben látja el a fényáteresztést és a sötétítést, beállítástól függően. Ezért egyszerűbb kivitelnek számít, ami sokat vet a latba a használata során.

Ráadásul többféle fokozatot is be tudunk állítani a rolóval, ezáltal különféle fényáteresztő és árnyékoló szintek valósíthatók meg az otthonban. Így a rolónak köszönhetően hangulatokat is tudunk varázsolni a lakásba, részleges fényáteresztéssel, főleg egy naplementében, igazán szép árnyékjáték tud megvalósulni. A rolók különböző fajtájáért érdemes körülnézni a jobbotlet.hu oldalán!