Mivel a póló a hétköznapi öltözködési kultúra egyik legfontosabb eleme, így nem csoda, hogy rendkívül széles választékban elérhető, sőt az aktuális divatirányzatoknak megfelelően nagyjából 5 évente megváltozik a fő szabásmintája.

A hosszított póló nagyjából tíz éve terjedt el a piacon és a mai napig népszerű változatnak számít. Az 1970-es és 1980-as években, amikor maga a póló mindennapos viseletté vált, még inkább a rövidebb szabás volt jellemző. Ezután főként a bő-szűk szabás tengelyén mozgott a változás, majd idővel befutott a hosszított póló is. Eleinte még „slim fit” verzióban, újabban pedig már az „oversize” darabok hódítanak.

A hosszított pólónak az alkotói hátterében részben az a divat-esztétikai megfontolás áll, miszerint ez a szabás egyedi, kissé szubkulturális hatású. Másrészt van praktikus funkciója is, ugyanis a vásárlók jóval változatosabb alkatúak, mint a legtöbb sztenderdizált méretskála. A hosszított pólóban így azok is jól érezhetik magukat, akik például két méret közé esnek, vagy például hosszabb, teltebb a törzsük, esetleg irritálja őket a kilógó derék, miközben lehajolnak.

A hosszított pólóra gyakran jellemző vonás, hogy az alja nem egyenes, hanem szimmetrikusan, vagy akár aszimmetrikusan ívelt derekú. A nyak esetében a kör és a „V” alakú szabás egyaránt elterjedt, (de talán az előbbi verzió a népszerűbb). A hosszított póló nagyszerű választás lehet, amennyiben az általánosnál egyedibb megjelenésre törekszünk és tudunk azonosulni a lezser és „urbánus” stílussal. Továbbá ez esetben érdemes az egyszínű darabokat előnyben részesíteni.