A fészekhinta klasszikus módon történő használata már önmagában számos előnnyel jár, akár több gyerek egyidejűleg is kellemes hintázással töltheti benne az idejét. A hintázás fejlesztő hatásain túl használata közben lehetőség adódik hosszabb beszélgetésekre is szülő-gyerek vagy testvérek közti viszonylatban, a hintázás nyugtató hatása képes meghitt, őszinte légkört teremteni a résztvevők között.

De van a fészekhintában egy másik szuper lehetőség, nevezetesen a szerepjátékok bevonása. Ha a gyerekek maguktól nem indulnának el ebbe az irányba, segíthetjük őket ötletekkel.

Lányok esetében például eljátszhatjuk, hogy a fészekhintánk egy igazi madárfészek, amit a fa lombján fújdogál a szél. Minél gyorsabban repül a fészekhinta, annál erősebb szélben kell a kis fészekaljnak helytállnia. Az anyuka madár néha kirepülhet, hogy olyan anyagokat szerezzen, amivel tovább építgeti a fészket, ezáltal a fiókáknak egyre kényelmesebbé válik a kis kuckó. Versengés is támadhat a fiókák között, amit az anyuka madár igazságosan megold. Természetesen a madáranyuka finom falatokkal is visszatérhet a fészekbe, távollétében pedig megbízhatja valamelyik fiókát az ideiglenes főnök szerepével.

A lehetőségek számának csak a képzeletünk szabhat határt, klassz kis időtöltés bontakozhat ki a fészekhinta bevonásával az otthonunk kertjében.

A friss levegőn töltött idő már önmagában a lehető leghasznosabb, amit a gyerekeinknek adhatunk. Ha a fiókák elfáradnak, a fészek biztonságot rejtő mélyén természetesen pihenésre is van lehetőség, így a fizikai feltöltődés is megoldottá válik a szabadban.